Kadınlar geliyor! Yavas da olsa :)

  • April 1, 2014
  • |
  • Genel
  • |

Yerel seçim sonuçları açıklandı. Tek tük kadın adaylar bir de BDP/HDP sisteminden dolayı eş başkan olarak kadın adaylar mevcuttu. Bu sistem bu sene belediyelerde epey işe yaradı ve pek çok genç kadının,  belediyede karar verici pozisyonda yer alma şansları oldu.
[symple_tabgroup]
[symple_tab title=”Türkçe”]

Bunların üç tanesinden bahsetmek istiyorum.  Biri 30 yaşındaki Berivan Elif,  biri 27 yaşındaki Leyla, bir diğeri 25 yaşındaki Februniye… Leyla oyların %83’ünü alarak Şırnak’ın Cizre ilçesine, Berivan Elif Diyarbakır/Kocaköy ilçesine belediye başkanı oldu. Februniye ise Mardin Büyükşehir Belediye’sine eş başkan olarak geldi. [symple_accordion] [symple_accordion_section title=”Berivan Elif”] 30 yaşında bir anne kendisi. 15 yaşında teyze oğluyla evlendirilmiş, iki oğlu olmuş ve tüm evlilik hayatı boyunca kocasının şiddetine maruz kalmış. Boşandıktan sonra tek başına yaşam mücadelesi vermiş. Bir oğlu zihinsel engelli… Kendisini şöyle ifade ediyor:

“Benim gibi durumu olanlara, çocukken evlendirilmek isteyenlere artık daha kolay ulaşabilirim ve mücadelem hep bu yönlü olacak. Benim anladığım demokratik özerklik bu. Duvarlar yıkılıyor ve insanlarla hep birlikte yaşıyoruz. Çocuk evlilikleri ve şiddet direkt erkeklerle konuşulması gereken bir konu. Bir baba kızını neden erken evlendiriyor, bunu sorgulayacağım. Evlendikten sonra daha zor, önemli olan evlenmeden önce harekete geçmek.”

[/symple_accordion_section] [symple_accordion_section title=”Leyla”] 27 yaşındaki Leyla, 5 yaşında şu an belediye başkanı olduğu yerde babasını kaybetmiş. Ailesiyle ilk önce Mersin’e sonrasında Almanya’ya göçmüşler sonrasında. 22 yılın ardından geri gelmiş… [/symple_accordion_section] [symple_accordion_section title=”Februniye”] Kendisi ilk Süryani belediye başkanı oldu. Anadili olan Süryanice’nin yanı sıra Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce biliyor. Üstüne İbranice öğreniyor.

“Kentin en büyük sıkıntısı altyapı, yol ve ekolojik tahribat. Mardin’e girer girmez dört bir yandan açıktan aktığı için kanalizasyon kokusu karşılar sizi. Çöplerin yığın olarak açıkta bırakılması da büyük sorun. Çöp arıtma tesisi kuracağız. Kentte doğalgaz yok, kömür kullanılıyor. Güneş ve rüzgar enerjisi nasıl uygulanabilir onun araştırmasını yapıyoruz. Tarıma el verişli zengin bir bölge. Yetişmesi uygun olan bitkilerle ilgili ön çalışma yaptık. Onu geliştirip tohum bankaları kuracağız.”

[/symple_accordion_section] [/symple_accordion] [/symple_tab] [symple_tab title=”English”] The local elections have ended. There were very few women candidates, but thanks to the “co-president” system of BDP/HDP some very young women had chance to be elected as the co-mayor. One is 27-year-old Leyla the other one is 25-year-old Februniye… Leyla got the 83% of the votes and became the mayor of Şınark’s Cizre county and Februniye became the Mardin Metropolitan Municipality co-mayor. She is the first-ever Assyrian female mayor. Along with her mother tongue Assyrian she can speak Turkish, Kurdish, Arabic and English. On top of this she is learning Hebrew now! Februniye wanted to be a candidate in order to repay a debt she felt to the Assyrian community.

“The city’s biggest problems are infrastructure, roads and ecoside. The moment you enter Mardin, you are welcomed with the horrible smell of  the sewage. There are dunghills across the city. We plan to set up a garbage treatment plant. There is no natural gas system in the city, we still use coal. Mardin is a sunny city, we can take the advantage of solar and wind energy, we are in the research process now. Our land is arable and we made a prestudy to see which plants are to grow. We will develop this study and open seed banks for further cultivation”

[/symple_tab]
[/symple_tabgroup]

Written by EGe