Aynur Doğan yeni albümüyle karşımızda. Anlamlı bir isimle hem de: hevra/together.
Başlangıç şarkısı ise Pêş Nare birlik olma mesajları veriyor. Albümün 5. parçası bir Türkçe bir türkü. Mujeres de Agua konseriyle Türkiye’ye gelen Javier Limón’un prodüktörlüğünü yaptığı albüm Aynur’u dünya müziğinde üst çıtalara taşıyacak gibi duruyor. Yasmin Levy, Mariza ve Buika gibi isimlerle çalışan Limón’u, Suyun Kadınları konserinde izleyebilmiştik hatta Aynur’un yuhalandığı çok üzücü bir konser olmuştu.
Albüm nasıl olmuş? Bir Akdeniz füzyonu :) Flamenko tınıları, vokalleri… Derya Kenarında bir Ev Yapmışam’ı dinlerken bir anda İspanyolca vokal giriyor, ne olduğunuzu şaşırıyorsunuz. İçinde duygu ağırlığı olan kültürlerin müzikleri ( fado flamenko, ladino vb.) konusunda uzman olan bir yapımcının elinin değmesiyle, Anadolu’nun sesini Akdeniz’le beslenerek dolu dolu duyuracağı bir albüm. Aynur da demiş ki:
“İspanyol müziği ya da flamenko, Kürtçe müzikten çok uzak bir tını değil. Flamenko, hicaz üzerinden giden bir müzik tarzı. O çığlıklar, o aşk, o acı, o isyan flamenkoda da var, Kürt dengbejinde de.”
Bu albümde neden Tania Saleh ile Aynur arasında bağlantı kurdum?
Tania Saleh Lübnanlı Hristiyan bir şarkıcı; Lübnan hem dini hem de mezhepsel olarak oldukça karışık bir ülke. Özetlemek gerekirse %59,7 Müslüman, %39 Hıristiyan, %1,3 diğer (Yahudi, Bahai, vs.) . Tabii bu dinlerinde kendi içlerinde mezhep ayrımları var:
İslam: %32 Şii , %20 Sünni , %5,7 Dürzi , %1,4 Alevi/Nusayri
Hristiyanlık: %23 Maruni Katolik, %5,5 Rum Ortodoks, %3,4 Rum Katolik , %3,2 Ermeni Ortodoks
Lübnan’da cumhurbaşkanı Hristiyan, Başbakan Sunni, Meclis Başkanı Şii
Tania’nın 2011’de çıkardığı albümünün adı Wehde yani Birlik.
Aslında “bir/vahid/واحد” kelimesinden türeyen ve وحدة haliyle dişileşen bir kelime. Eşsesli olduğundan aynı zamanda birlik/beraberlik anlamına geliyor. Lübnan Arapçası’nda ise “kadın” anlamı da var. Wehde dünyadaki farklı birliklerden dem vuran ( Avrupa, Arap vb) ve yalnız kalmamak için bir tanesine ait olmak gerektiğini vurgulayan bir şarkı. Diğer bir parça ise Omar w Ali… İki halifenin ismiyle kelime oyunu yapan Tania, Ömer Ali ile konuş diyor; ne kadar basit bir mesaj ama ne kadar anlamlı.
Türkiye’nin derdi farklı etnik kökenleriyle barışmakla, Lübnan’ınki ise aynı etnisite içerisinde farklı dinlerin sürekli birbiriyle çatışmasını önlemekle. Hepsi beraberliği ve birliği gerektiriyor.
Pêş Nare‘den bir kısım
Kes caran bila loma nekin
Kınamasın kimse
Axir axtî hemû yek in
Ezelden beri bir idik
Rûnên dilê hev du şên b’kin
Şenlendirelim gönüllerimizi
Kes caran dilê hev du nekin
İncitmeyelim birbirimizi
Tew narê narê narê
Yoksa yol almıyor,
Dinê qey pêş ve nare
ilerlemiyor dünya
Heyfa dinê derew e
Yazık ki yalan dünyaya
Bi ser da ket belayê
Düşmüş bir belaya
The new album of Aynur Doğan has just been released! It has a very meaninful name: hevra/together
The first song is called Pêş Nare which gives messages of unity. The fifth song of the album is a Turkish folk song.
Having worked with Yasmin Levy, Mariza, Buika etc, Javier Limón is the productor of this new album and he is likely to be raising Aynur’s level to the top of the world music. Limón gave a perfomance called Mujeres de Agua in Istanbul back in 2011 where people unfortunately bood Aynur as she was singing in Kurdish :/
How is the new album? A fascinating mediterranean fusion :). Hybridising Kurdish and flamenco melodies and vocals accompanied by palmas.
When listening to Derya Kenarında bir Ev Yapmışam, suddenly you get shocked by some Spanish vocals! With the touch of a productor who is experienced in the music of cultures that have strong emotional background plus enriching Anatolia’s voice with Mediterrenean, Aynur will be talked a lot and receive much attention. In an interview Aynur stated:
Spanish music or flamenco, its timbre is not apart from the Kurdish music. Flamenco is parallel to hejaz tune. It has the screams, the passion, the love, the rebel and the pain, so does Kurdish dengbej.
What kind of a connection I found between Tania Saleh and Aynur?
Tania Saleh is a Lebanese-Christian. Lebanon is a complex country that is the most religiously diverse society in Middle East, comprising 17 recognized religious sects. To sum: 59,7% of the population is Muslim, 39% is Christian, 1,3% ( Jewish, Bahai, etc). Of course these religions have their own sects:
Islam: 32% Shia , 20% Sunni , 5,7% Druse, 1,4% Alawite
Christianity: 23% Maronite Catholic, 5.5% Greek Orthodox, 3.4% Greek Catholic, %3.2 Armenian Orthodox
In Lebanon the president is Christian, the Prime Minister is Sunni and the Speaker of the Parliament is Shia.
Tania released an album called Wehde in 2011 which means: Unity
Wehde has several meanings in Arabic language: “One (female) person, loneliness, and unity”. In the case of Tania Saleh, I am not sure if she makes double-entendre but her song is actually about unity in Lebanon. Her album Wehde got released in 2011 and it describes what kind of a country shewants. In wehde, she refers to different unities in the world such as Arabian and Europe and in order to be left alone one should get integrated. Attention to the song Omar w Ali too! Mentioning two caliphates name, Tania makes a pun here: Asking Omar to talk with Ali. A simple but a deep message
For the two countries, unity is needed! Turkey has to reconciliate with different ethnicities of its land and Lebanon should deal with different religions and sects struggling with each other under the same ethnicity. Both require unity and solidarity