Köpek Kalbi

Köpek Kalbi

  • February 2, 2015
  • |
  • Genel
  • |

Çok uzun zaman önce Usta ve Margarita ile birlikte tavsiye edilmişti bana Bulgakov’un bu kitabı ” Собачье сердце”… Öyle ki Usta ve Margarita nasıl bir ağırlık bıraktıysa bu ikincisini alıp okumam biraz uzun sürmüş :)  İki cilt olan Usta ve Margarita ile kıyaslayınca 128 sayfalık bu kitabı bitirmek çok daha rahat, okuması da daha kolay.

Nedir peki Köpek Kalbi? Başlamadan Omar Torrez’den ipucu almak isterseniz:

Bir cerrah ve lüks yaşamı, bir sokak köpeği ve bir yeni ölmüş adamla gelişiyor hikaye. Profesör, bir bilim adamı edasıyla insanlığa hizmet ettiğini düşündüğü operasyonlar yapmaktan hiç çekinmiyor. Bu sayede hiç planlamadığı bir yaratık hayata geçiriyor. O bir laboratuvar deneği mi? Bir köpek mi, bir insan mı?

2940077_orig

Bulgakov,  yine kara mizah tarzını sürdürüyor bu romanında; simgeleştirdiği kavramlar ve karakterlerine atadığı özellikler ile hiciv sanatını bolca kullanıyor. Anti-komünist duruşunu eserlerine de çok net yansıttığından bu eseri 1987 yılına kadar yayımlanamamış 1925’te yazıldığını göze alırsak uzun süre yasaklı olduğunu söyleyebiliriz. Düzeni eleştirmek kolay değil tabii?

Bulkagov’un tıp eğitimi almış olmasının da genel metin üzerinde bir etki bıraktığını düşünüyorum. Sadece hipofiz bezi ve testis değişimi ile neler doğuyor, bu dönüşüm neye delalet?

“Büyün bu takip ettiğiniz kurallar, sadece gösteriş…” “Peçete buraya fular şuraya ve ‘affedersiniz’, ‘lütfen’ ve ‘mersi’, Fakat bunların içinde gerçek olan bir tek şey bile yok. Tıpkı Çarlık dönemindeki gibi, sadece kendinize işkence ediyorsnuz.” s:92

“Sen, zayıf bir zekaya sahip, henüz şekillenme sürecinde olan bir yaratıksın. Büyün hareketlerin bir hayvanın davranışları. Yine de üniversite eğitimi almış iki kişinin huzurunda dayanılmaz bir arsızlıkla konuşabiliyor, her şeyin nasıl paylaşılacağı konusunda büyük bir tavsiyeyi aynı büyüklükte bir aptallıkla verebiliyorsun…” s:96

Ayrıca 1988 yapımı iMDB‘de 9/10 puan almış bir filmi de olduğunu belirtmeliyim.

Written by EGe

1 Comment

  1. Selahattin Özpalabıyıklar

    Çok teşekkürler, özellikle filmin bilgisi için. Bu arada, bir de Alberto Lattuada filmi varmış, 1976 yapımı: “Cuore di cane”.

Comments are closed.